Geplaatst op
Kanker en het behandelen daarvan kunnen huidveranderingen veroorzaken zoals droogheid, jeuk en uitslag. Door chirurgie en veranderingen in activiteitsniveau kunnen kankerpatiënten ook vatbaarder worden voor andere huidproblemen. Het doel van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) is een droom zonder kanker, een hogere overlevingskans en dat de kwaliteit van het leven toeneemt. In deze blog lees je welke huidproblemen veel voorkomen bij kankerpatiënten en hoe je ze kunt behandelen.
Droge huid
Een droge huid kan ruw, schilferig, rood en soms pijnlijk zijn. Het wordt vaak veroorzaakt doordat er niet genoeg olie en water in de huidlagen zit. Veelvoorkomende oorzaken van een droge huid zijn uitdroging, hitte, kou, slechte voeding en bijwerkingen van de behandeling. Het laatste valt natuurlijk niet te voorkomen, maar je kunt je huid wel goed verzorgen door bijvoorbeeld een parfumvrije bodylotion te gebruiken.
Jeukende huid
Jeuk kan je ’s nachts wakker houden en daardoor rusteloosheid, angst, huidzweren en infecties veroorzaken. Naast een droge huid zijn allergieën, bijwerkingen van medicijnen en behandelingen oorzaken van een jeukende huid. Raadpleeg je arts voor juiste lotions en crèmes die de jeuk zullen verminderen.
Huiduitslag
Huiduitslag is een veelvoorkomende bijwerking van bepaalde soort kankerbehandelingen. Huiduitslag ontwikkelt zich normaal gesproken binnen enkele weken na het starten van de behandeling, maar kan op elk moment tijdens de behandeling optreden. Raadpleeg je arts voor juiste lotions en crèmes die de uitslag zal verminderen.
Verandering in huidskleur
Door tumorgroei, blootstelling aan de zon of bijwerkingen van bestralingen kan de huidskleur veranderen. Een persoon kan er geel uitzien vanwege leverproblemen, blauw vanwege ademhalingsproblemen, blauwe plekken vanwege bloedaandoeningen of rood vanwege huidproblemen.
Littekens en wonden
Een wond is lichamelijk letsel aan het lichaam en hierdoor wordt de huidstructuur verstoord. Kanker maakt de huid zwakker dus het is belangrijk om de juiste zorg te bieden aan wonden op de huid. Dit om infecties te voorkomen en de wond te helpen genezen zodat het geen lelijk litteken wordt.